Pages

יום שלישי, 22 במרץ 2016

בלגיה היא מדינה מורכבת - ראיון בלונדון את קירשנבאום





בלגיה היא מדינה מורכבת.

היא פדרציה שרוצה להיות רפובליקה אבל מתנהגת יותר כמו קונפדרציה.

היא מחולקת בין שלוש קהילות שונות: פלמית, וולונית וגרמנית, שתיים גדולות ואחת קטנטנה. קהילות השונות אחת מהשנייה בשפה, בתרבות, בהיסטוריה, באיכות החיים, בקשרים, בתפיסת העולם, בגישה הכלכלית ובשאיפות. קהילות שהן גם טריטוריאליות אבל גם תרבותיות, בהן החפיפה לא תמיד חופפת ועל ריבונות מרכזית אין בכלל מה לדבר.כאשר בליבה שוכנת הבירה בריסל שהיא מובלעת קוסמופוליטית, אירופאית, רב תרבותית ורב לשונית בתוך הקהילה הפלמית שרוב אוכלוסייתה אינה בלגית במקור ואף מתחלפת לפרקים. בירה שמחולקת תרבותית בין הקהילה הפלמית לקהילה הוולונית אבל מוחרגת מנהלית ומתנהלת כמחוז עצמאי ונפרד השווה במעמדו לזה הפלמי וזה הוולוני. 

יום שני, 14 במרץ 2016

חמש שנים למלחמת האזרחים בסוריה - סופו של חלום הלאומיות

השבוע מציינים חמש שנים למלחמת האזרחים בסוריה 

זה ספר שנכתב בשנת 1974, "סוריה החדשה" הוא מבשר על עלייתה של המדינה הערבית החילונית והלאומית, הלא עדתית ולא מוסלמית, שמאחדת בין כל הזרמים השונים ועשויה להיות מודל ללאומיות הערבית כולה. 40 שנה אחרי ומצבו הפיזי של הספר הזה מסמל בצורה עצובה את מה שקרה לסוריה, ואת מה שקרה לחלום הלאומיות הערבית המודרנית.



יום ראשון, 13 במרץ 2016

זאת לא המלחמה הקרה

עימות, אבל לא המלחמה הקרה
החודש מלאו שבע שנים לפגישת "האתחול" בין ארצות הברית לרוסיה, פגישה שקיבלה את שמה מכפתור קטן ואדום שניתן במתנה על ידי מזכירת המדינה האמריקאית הילארי קלינטון, (זאת שרצה היום לנשיאות) לשר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. תאריך נוסף שצויין השבוע היה עשרים ושש שנים להפיכתו של מיכאיל גורבצ'וב ממזכ"ל ברית המועצות לנשיא ברית המועצות מהלך שגם יוביל מאוחר יותר לזכייתו בפרס נובל לשלום. בעוד התאריך השני היה לאחד המהלכים שבאופן היסטורי מסמל את סיומה של המלחמה הקרה, זה הראשון, היה דוווקא הפוך, ניסיון של ממשל אובמה בימיו הראשונים, לפייס בין רוסיה של פוטין לארצות הברית ומדינות המערב, ולפתוח דף חדש אחרי השנים הקשות בין פוטין ובוש שסיימו את ההשיגים וניסיון ההתקדמות של שנות ה-90.

"אתחול"
לא צריך להיות מומחה גדול כדי לדעת שכפתור האתחול לא עבד, וכי המדיניות נכשלה. ומאז אותו מפגש פסגה היחסים בין שתי המדינות רק הלכו והידרדרו: ההתערבות הצבאית בלוב (2011), משבר אימוץ הילדים הרוסים על ידי אמריקנים (2012), המלחמה באוקראינה וסיפוח חצי האי האוקראיני קרים על ידי רוסיה (2014), ההתערבות בסוריה, הסכם הגרעין והסנקציות נגד איראן, המקלט המדיני הרוסי למדליף האמריקני אדוארד סנואודן, הסנקציות הכלכליות האמריקניות נגד רוסיה ועוד שלל עימותים קטנים וגדולים. רף המתיחות בין רוסיה לארצות הברית גבר כל כך, עד שלעיתים נדמה כי מספר פרשנים נסחפו בזרם והכריזו על תחילתה של מלחמה קרה חדשה בעולם, ויש שהגזימו עוד יותר ובישרו את הפסדה של ארצות הברית במערכה לרוסיה של פוטין סופה של האימפריה האמריקאית ועלייתה של זאת מהמזרח. אז זהו שלא, בין רוסיה לארצות הברית אכן יש משבר מתמשך, משבר רע מאד שמזיק לשלום ויציבות העולם, אך בטח שהוא לא דומה למלחמה קרה ובטח שלא שאנחנו לא רואים ניצחון רוסי במערכה.

יום ראשון, 6 במרץ 2016

האם טראמפ יוביל לעלייתו של מועמד שלישי?

לאור ההתחזקות של דונלד טראמפ בבחירות המקדימות, וזכייתו בעוד ועוד צירים, השיח על מועמד שלישי של המפלגה הרפובליקנית או מוע...

Posted by Omer Gendler on Sunday, March 6, 2016