Pages

יום שלישי, 29 ביולי 2014

FIFA Needs to Take the 2022 World Cup from Qatar



יום רביעי, 9 ביולי 2014

מה גורל הממלכה

בצל משאל העם הסקוטי עומדת שאלה לא פשוטה והיא גורל בית המלוכה הבריטי. סקוטלנד אמנם רוצה עצמאות מבריטניה אבל האם הדבר אומר שהיא גם רוצה לנתק את קשריה מבית המלוכה. כנראה שלא. בעוד שהממשלה בלונדון עשתה כל טעות אפשרית מאז הוכרז משאל העם. דווקא בית המלוכה משחק נכון וחכם. בעוד באופן גלוי, הוא מצהיר שהוא מעוניין בהישארות סקוטלנד חלק מהאיחוד, אך לא פעם הוא גם דואג לשלוח מסרים ברוח: "המלוכה הייתה קיימת לפני האיחוד ותתקיים גם אחריו. המלכה אליזבת השנייה אף צוטטה אומרת:" אליזבת הראשונה איחדה את הממלכה ואליזבת השנייה לא תהייה זאת שתפרק אותה".

יום שישי, 4 ביולי 2014

עדיין מעצמה ולא הולכת לשום מקום

"מעצמה בשקיעה", "כבר לא אימפריה", "ניצחון המזרח" ו"סופה של ההגמוניה". אלו רק מספר כותרות ששייכות לאופנה עכשווית של הספדים לארצות הברית ולאימפריה האמריקאית. אופנה שבשנים האחרונות, ובעיקר מאז אירועי האביב הערבי והמשבר באוקראינה נמצאת בשיאה. אך דווקא עכשיו, בזמן שארצות הברית חוגגת את יום עצמאותה, כדאי לעצור לרגע, לזכור ולהדגיש. למרות הלך הרוח, למרות אופנת ההספדים ולמרות המשברים שהמתרחשים כרגע תחת הנהגתה. ארצות הברית היא עדיין המעצמה העולמית היחידה, והיא תמשיך להיות כזאת לפחות בטווח הזמן הנראה לעין.

יש משהוא מאד מחזורי ומשעשע בהספדים על ארצות הברית. בכלל מאז הסתיימה מלחמת העולם השנייה וארצות הברית הפכה למעצמה עולמית, אותם הספדים ליוו אותה שוב ושוב לכל מקום אליו היא הלכה. בתחילה היה זה החשש מברית המועצות והפחד שעוד רגע היא פולשת למערב אירופה ולמזרח הרחוק. בשנות ה-70 משבר הנפט, הפרישה מהסכמי ברטון וודס, הקמתו של השוק המשותף והנס הכלכלי באירופה הובילו לגל חדש של כתיבה שבישר על שובה של היבשת הישנה, "מבצר אירופה" היא כונתה, "שובה של האימפריה" ועוד תארים כאלו ואחרים. שנות השמונים הביאו איתם את החשש מהענק הכלכלי של יפן, עשור בו כולם האמינו שעוד רגע חברות הענק היפניות סוני, טויוטה ודומותיהן משתלטות על הכלכלה האמריקאית וכולנו נעבוד בשביל היפנים ללא הפסקה מבוקר ועד ערב. בסוף שנות התשעים האכזבה מהענק היפני וכניסתו למיתון הארוך, התחלפה בהדרתו המחודשת של האיחוד האירופי שהתחיל להתרחב ולצמוח לצד המלכתם של הענקים הסינים וההודים, ופיגועי ה-11 בספטמבר בתחילת שנות האלפיים חיזקו עבור רבים את חולשת המערב הליברלי אל מול אימת הטרור המוסלמי. אך גם אחרי 70 שנה של הספדים ותחזיות, חלקן רציניות אבל רובן חסרות שחר, ארצות הברית עוד כאן, חייה ובועטת יותר מאי פעם.